05/06/2010 16:52

5. A treia reuniune de proiect: România - Iaşi, 30 mai - 4 iunie 2010

Şcoala „Ion Creangă” din Iaşi a găzduit, în perioada 31 mai – 4 iunie 2010, a treia reuniune a proiectului Educaţie cultură, istorie, în cadrul parteneriatului multilateral Comenius, finanţat de Comisia Europeană prin Programul de Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii.

Reuniunea a avut scopul de oferi partenerilor cunoaşterea nemijlocită a celor mai interesante aspecte ale istoriei şi culturii poporului român precum şi a sistemului educaţional românesc, dar şi pe acela de a realiza, într-o primă formă, unele produse finale ale proiectului. 

Oaspeţii au fost 12 cadre didactice şi 18 elevi, de la şcolile Vatan Primary School din Kiziltepe, Turcia, Georgi Karavelov din Shivachevo, Bulgaria, Kivioli I. Secondary School din Kivioli, Estonia. Ei au sosit în Iaşi în cursul zilei de 30 mai. Activităţile propriu-zise s-au desfăşurat în zilele de 31 mai şi 3 iunie, menţiunea că ele din 31 mai şi 1 iunie s-au înscris şi în cadrul manifestărilor anuale dedicate Zilelor Şcolii Ion Creangă. 

Programul a fost foarte divers, atractiv şi apreciat de către parteneri. Aceştia au participat la numeroase lecţii demonstative, atât la clasele primare cât şi gimnaziale şi  au fost încântaţi de metodele moderne folosite de cadrele didactice din şcoala noastră, de spontaneitatea şi creativitatea elevilor români. Spectacolul prezentat la Casa de cultură Mihai Ursachi din Parcul Copou a îmbinat momentele folclorice, teatrul, dansul modern şi poezia, prezentate atât de gazde cât şi de oaspeţi. Vizitele la muzee, instituţii şi monumente istorice au fost un bun prilej de cunoaştere a istoriei românilor şi oraşului Iaşi, a sistemului educaţional românesc, a culturii române, a frumuseţilor naturale ale ţării, dar şi  un prilej de relaxare, deconectare. Arhivele Naţionale, Universitatea din Iaşi, prin Sala Paşilor Pierduţi şi Planetariu, Biblioteca Centrală Universitară, Palatul Copiilor, Bojdeuca din Ţicău, Muzeul Unirii, Catedrala mitropolitană,  Bisericile Trei Ierarhi, Sfântul Nicolae Domnesc, Cetatea Neamţului, Casa Memorială din Humuleşti, cheile Bicazului au fost doar câteva din obiectivele care i-au încântat atât pe oaspeţi cât şi pe elevii noştri.

Întâlnirea a fost şi o ocazie pentru elaborarea în comun, într-o primă formă, a unui calendar al evenimentelor istorice şi festivalurilor specifice celor patru ţări partenere, a unui dicţionar al cuvintelor uzuale şi a unei culegeri cu povestiri hazlii inspirate din viaţa şcolii. Atelierele de lucru pentru realizarea produselor finale au stârnit emulaţie atât în rândul organizatorilor cât şi al oaspeţilor. Elevii şcolii noastre au participat cu succes la aceste ateliere alături de elevii din şcolile partenere, chiar dacă diferenţa de vârstă părea să fie un impediment la prima vedere.

La sfârşitul cel patru zile toţi au avut un mare regret: că s-a terminat prea repede, că se vor despărţi de prietenii noi, dar şi o mare speranţă: că vor păstra legătura permanent cu ajutorul Internetului şi ca - cel puţin unii dintre ei - se vor revedea la următoarele întâlniri.

—————

Back


    Ion Creangă (1837-1889)