20/10/2010 19:50

6. A patra reuniune de proiect: Turcia, Mardin, 3 - 8 octombrie 2010

 

În perioada 3 – 8 octombrie 2010, a avut loc cea de-a patra reuniune a proiectului multilateral „EDUCAŢIE, CULTURĂ, ISTORIE”, derulat în cadrul Programului de Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii, componenta Comenius şi finanţat de Comisia Europeană. Întâlnirea a fost organizată de Vatan Primary School din localitatea Kiziltepe, regiunea Mardin, aflată în sudul Turciei, în imediata apropiere a graniței cu Siria. La reuniune au participat reprezentanţi ai tuturor instituţiilor implicate în proiect: Kivioli 1. Secondary School din Kivioli-Estonia, Sou Georgi Karavelov din Schivachevo-Bulgaria şi Şcoala Ion Creangă din Iaşi-România. Şcoala din România a fost reprezentată de un grup de 7 elevi din clasele VI-VIII şi 5 profesori.

Întâlnirea a avut ca scop cunoaşterea sistemului de învăţământ din şcoala gazdă, a metodelor de predare-învăţare şi a managementului şcolar practicate aici, precum şi descoperirea unor aspecte ale culturii și civilizaţiei acestei regiuni multietnice. Mardin reprezintă un model de conviețuire pașnică și colaborare între nenumărate etnii (turci, sirieni, kurzi, arabi – fie ei musulmani, fie creștini), care trăiesc într-un mediu geografic nu tocmai prietenos.

Programul conceput de gazde a fost variat, cuprinzând lecţii demonstrative, vizite la diferite instituţii de învăţământ şi cultură, excursii de documentare la muzee, situri arheologice, mănăstiri, moschei. Au fost, de asemenea, organizate ateliere de lucru pentru elevi, prin care aceștia au avut posibilitatea să se apropie prin joc de istoria milenară și complexă a regiunii. În vederea realizării unor schimburi cultural-artistice s-au desfășurat momente folclorice reprezentative pentru fiecare țară participantă.

În cadrul acestei întâlniri au fost stabilite principalele acțiuni ce vor fi realizate în următoarele etape din derularea proiectului, inclusiv datele reuniunilor ce se vor desfășura pe parcursul ultimului an al proiectului. Următoarea întâlnire la nivel de parteneriat va avea loc la sfârșitul lunii noiembrie-începutul lunii decembrie, în Bulgaria.

 

 

 

 

 

—————

Back


    Ion Creangă (1837-1889)